Wadi bij kerk in Leersum: duurzame oplossing voor plant en dier

17 mei 2022

Rondom de Johanneskerk in Leersum ligt sinds het voorjaar van 2022 een wadi: een handig infiltratiesysteem voor regenwater. Het regenwater dat nu op het kerkdak valt, wordt opgevangen en loopt zo gemakkelijk de bodem in. RANOX-partner De Koninklijke Ginkel Groep zorgde voor de aanleg van de wadi en de inrichting van de buitenruimte rondom de kerk. Een waardevol project voor flora en fauna.

De tuin rondom de Johanneskerk was flink getroffen door de zomerstorm in 2021. Na een periode van schadeherstel werd het tijd voor opbouw. Het bestuur en de leden namen een architect in de arm (René Bosch) en ontwierpen samen een nieuwe tuin. Na meerdere gesprekken is er gekozen voor een tuin met veel inheemse soorten bomen, struiken en kruiden. Daarnaast is er ook ruimte gebleven voor meer intensievere beplantingsvakken. Bovenal is er in het ontwerp veel aandacht geschonken aan het opvangen van het regenwater: een wadi.

 

Buitenruimte aangepast

Voor de buitenruimte ontwikkelde De Koninklijke Ginkel Groep een beplantingsplan. Projectleider Bram van Schaffelaar: “Samen met leden van de kerk is er vaste beplanting aangebracht aan de noordzijde van het terrein. Aan de oostzijde is nu prairiebeplanting te zien en aan de noordkant hebben schaduwminnende planten (zoals varens en grassen) een plek gekregen. Ook ligt er nu een wandelpad, gemaakt van de halfverharding padvast, waardoor het terrein goed toegankelijk is.”

5.000 liter water per bui afvoeren

Vanwege de beschikbare ruimte rondom de kerk is de wadi relatief smal gehouden. Deze heeft een natuurlijke, grillige vorm gekregen. Van Schaffelaar: “De wadi ligt ongeveer tussen de 9 en 11 meter boven zeeniveau. Daarom is er leem aangebracht: dit kan het water een stuk beter vasthouden dan het aanwezige grove zand. Ondanks de geringe breedte is er genoeg ruimte om het regenwater op te vangen: volgens metingen moet er zo’n 5.000 liter water per bui verwerkt kunnen worden. Dit is goed mogelijk. Bij eventuele overstort kan het overtollige water worden afgevoerd naar de riolering aan de straat.”

 

Variatie in de natuur

De wadi brengt variatie in de natuur, deze staat namelijk vaker nat dan de grond eromheen. Daarvan kunnen verschillende planten en dieren profiteren. Voor dit project is een specifiek maaibeleid ontwikkeld. Er wordt nu extensief gemaaid (één tot twee keer per jaar). Daardoor krijgen wilde planten, bloemen en insecten meer kans. En zij zijn op hun beurt weer een voedselbron voor veel vogels en vleermuizen. In de tuin vind je daarom ook kasten voor de bosuil, gierzwaluw en verschillende vleermuizen. Van Schaffelaar: “Al met al is dit een ontzettend gaaf en compleet project, waar met veel verschillende mensen aan is gewerkt. Hopelijk kunnen mens en natuur hier lang van profiteren.”

Neem contact op

Meer weten of ook RANOX natuuraannemer inschakelen voor een project? Neem contact op met ons team. Bekijk voor meer informatie over dit project ook eens het informatiepaneel dat nu bij de kerk staat.