Tijd om de amfibieënpoel op te schonen

Tijd om de amfibieënpoel op te schonen

Tussen half september en half oktober zijn de omstandigheden  ideaal voor het opschonen van amfibieënpoelen. Alle jonge amfibieën zijn groot genoeg om te vluchten voor de werkzaamheden. Bovendien is het meestal nog niet zo koud dat de dieren te stijf en te sloom zijn om weg te schieten.

Amfibieënpoelen opschonen: hoe werkt het?

Met een mobiele kraan scheppen we slib en bladresten uit de poel en leggen het op de kant. We laten het slib en de bladresten minimaal 3 dagen liggen, zodat alle reptielen, amfibieën en insecten de kans krijgen om eruit te kruipen. Om die reden laten wij ook altijd 10% tot 30% van de poel ongemoeid; de dieren kunnen hier een veilig heenkomen vinden. Bovendien leggen veel insecten hun eitjes in het plantenmateriaal. Het zou zonde zijn om die allemaal in een keer weg te halen.

Bij het leegscheppen van de poel letten wij goed op de expositie van de oevers. De noordoever maken wij minder stijl dan de zuidoever, zodat het ondiepe water daar beter kan opwarmen.

Na drie dagen tot een week verwijderen we het slib en de bladresten. Afvoer van slib is een kostbare zaak, omdat het meestal als chemisch afval gekwalificeerd wordt. Daarom verwerken we het materiaal zo mogelijk in de directe omgeving van de poel.

Wanneer heeft mijn amfibieënpoel onderhoud nodig?

Elke poel groeit vroeg of laat dicht. Hoe snel dat gebeurt, hangt af van de grootte van de poel en de voedselrijkdom. Als 50% tot 70% van het wateroppervlakte begroeid is, is het tijd om in actie te komen. Op arme zandgrond zal het eens per 10-15 jaar nodig zijn, op voedselrijke gronden eens per 4-7 jaar.

Heeft u een amfibieënpoel die wel wat onderhoud kan gebruiken? We helpen u graag verder!