Familie uit Guttecoven brengt natuurlijke cultuurhistorische elementen terug in privéweide

13 januari 2021

Een familie uit Guttecoven (Zuid-Limburg) wil graag de biodiversiteit vergroten en natuurlijke cultuurhistorische elementen terug laten komen in het Limburgse landschap. Op een groot weiland achter het woonhuis lieten zij daarom door RANOX natuuraannemer een prettige leefomgeving creëren voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Dit kreeg vorm met een vogelbos, amfibieënpoel en een gemengde haag.

"We hebben de boomgaard laten aanleggen door het IKL in samenwerking met RANOX", vertelt de familie en tevens eigenaar van de weide. "We wilden graag een huisweide hebben zoals die op veel plaatsen te zien was voor de ruilverkaveling. Daarom kozen we voor fruitbomen van oude rassen en ook een walnotenboom mocht niet ontbreken. RANOX verzorgt jaarlijks het snoeiwerk. De bomen bieden elk jaargetijde een mooi en wisselend beeld en zorgen voor onbespoten fruit. Ook is de boomgaard een voedselbron voor vogels en insecten; een nuttige bijkomstigheid."

  Amfibieënpoel, vogelbos en gemengde haag

"Achter de boomgaard was nog een stuk wei over en ook daar zochten we een goede bestemming voor. Dit hebben we toen voorgelegd aan RANOX. Zij onderzochten wat de mogelijkheden waren en wat in deze situatie voor de meeste meerwaarde zorgt. Het was best moeilijk om een keuze te maken, vandaar dat we kozen voor drie elementen: een amfibieënpoel, een vogelbos en een gemengde haag", vertelt de familie.

"Bij de poel is een inheems Heemmengsel ingezaaid. Dit zal hopelijk een lust voor het oog worden en van toegevoegde waarde zijn voor insecten en vogels", vertelt de familie. Vlakbij de weide ligt een bos, genaamd Grasbroek, met verschillende poelen en bronnen waarin veel amfibieën leven. De familie hoopt dat de gewone pad, bruine kikker en alpenwatersalamander ook hun weg gaan vinden naar de amfibieënpoel in de wei en dat er zo een levendig ecosysteem ontstaat.

Aan de rand van de weide is de gemengde haag aangeplant. De familie koos bewust voor diverse soorten planten, zodat er gedurende het hele jaar afwisselend planten in bloei staan en/of vruchten dragen.

De biodiversiteit een handje helpen

"De laatste decennia is de biodiversiteit enorm afgenomen”, vertelt Koen Beumers, projectleider RANOX natuuraannemer. "Met dit initiatief hoopt de familie de biodiversiteit een handje in de goede richting te helpen. Wij helpen daar graag aan mee.”

Meer zien van dit project?

Bekijk de video.