Eekhoornkasten en haviknesten omgeving Tilburg

Bij een project in de omgeving Tilburg verdwijnt een bosperceel waarin zich nesten van de eekhoorn en havik bevinden. Om negatieve effecten op deze soorten zoveel mogelijk te voorkomen heeft de projectontwikkelaar RANOX natuuraannemer gevraagd twee nestkasten voor de eekhoorn en twee kunstnesten voor de havik te plaatsen.

Haviken kiezen hun nest bij voorkeur hoog in een boom midden in dichte bospercelen. Hierdoor was het werken met een hoogwerker voor ons geen optie. RANOX natuuraannemer heeft opgeleide boomklimmers in dienst, welke met behulp van touwen de boom in geklommen zijn en daar twee nestmanden voor de havik geplaatst hebben. Er is gekozen voor twee kunstnesten in hetzelfde territorium om de kans op acceptatie te vergroten. Daarnaast wisselen haviken graag om de twee tot drie jaar van nest om parasieten te voorkomen. De twee nestkasten voor eekhoorns moeten uitwijkmogelijkheden en schuilgelegenheid bieden aan de eekhoorns totdat zij zelf nieuwe nesten gebouwd hebben. Wij hopen natuurlijk dat ze zo tevreden zijn met de eekhoornkasten dat daar zelfs jongen in geboren worden.

Zowel de eekhoornkasten als de nestmanden zijn voorzien van takken en los materiaal om het de dieren makkelijk te maken, en de kans op acceptatie te vergroten.