Aziatische duizendknoop binnen één jaar succesvol bestreden met een ‘Bodemreset’

Met een nieuw ontwikkelde methode heeft RANOX natuuraannemer succesvol Aziatische duizendknoop binnen een jaar volledig verwijderd van een proeflocatie. Deze nieuwe methode werkt door middel van het vermeerderen van al aanwezige anaerobe bacteriën op een groeiplaats van Aziatische duizendknoop, een zogenaamde ‘Bodemreset’.

Afdekken en zuurstofarm maken

In 2019 is op een terrein van de Provincie Gelderalnd in de omgeving van Wageningen een praktijkproef gestart met ‘bodemresetten’ als methode Aziatische duizendknoop te bestrijden.

Eerst is de aanwezige, bovengrondse, Aziatische duizendknoop weggemaaid. Vervolgens is door de bodem een eiwitrijke ‘Herbiekorrel®’ gemengd waarbij tegelijkertijd de nog aanwezige wortels kleiner gefreesd zijn. De bodem is natgemaakt en afgedekt met een speciaal luchtdicht zeil. De aangebrachte Herbiekorrels vormen voeding voor bacteriën die goed tegen zuurstofarme omstandigheden kunnen. Uiteindelijk pakken de bacteriën de nog wortels van de Aziatische duizendknoop aan.

Aanbrengen van het luchtdichte folie.

Geen duizendknoop meer na één jaar

Een jaar nadat het zeil verwijderd is blijkt op twee van de drie proeflocaties de duizendknoop volledig verdwenen. Op de derde proeflocatie is het zeil binnen twee maanden gescheurd waardoor daar nog Aziatische duizendknoop aanwezig is.

De resultaten uit deze proef laten zien dat het mogelijk is om binnen één jaar een groeiplaats van Aziatische duizendknoop effectief te bestrijden. Door vervolgens een kruidenrijk mengsel in te zaaien geef je bovendien een impuls aan de biodiversiteit. De werkwijze en resultaten van de proef zijn beschreven in een zojuist gepubliceerd rapport.

De locatie een jaar na de start van de proef, de aanwezige duizendknoop is volledig verwijderd.

Ideaal voor grondbanken en bouwterreinen

Bestrijding van Aziatische duizendknoop door middel van een bodemreset heeft zich in de praktijk bewezen en is klaar om toegepast te worden op andere locaties. Het is een ideale methode om toe te passen op locaties waar je snel en effectief van aanwezige Aziatische duizendknoop af wilt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grondbanken of bouwterreinen.

Samenwerkingsovereenkomst Thatchtec & RANOX natuuraannemer

Om de methode succesvol uit te blijven voeren en verdere kennis te ontwikkelen heeft RANOX natuuraannemer een samenwerkingsovereenkomst getekend met de ontwikkelaar van de Herbiekorrels: Thattec. Met de samenwerkingsovereenkomst spreken Thatchtec en RANOX natuuraannemer met elkaar af de komende tijd verder te werken aan de perfectionering van deze methode en hier actief kennis over uit te wisselen.